napi hardver

napi hardver

Jetson AGX Orin az NVIDIA-tól

2023. január 28. - M3physto

Az NVIDIA még a 2019-es esztendő végén leplezte le az Orin rendszerchipet a DRIVE AGX Orin nevű platform részeként, most pedig a szóban forgó lapkára építve érkezik a Jetson AGX Orin, amely a szélesebb körű hozzáférhetőség miatt lesz fontos a piac számára.

Az Orin SoC általános képességei már rég nem számítanak titoknak, de a Jetson AGX Orin fejlesztésre levetítve részletes specifikáció is van, így érdemes újra szemügyre venni a portékát. A lapkában 12 darab, Hercules kódnevű ARM Cortex-A78AE mag található, amelyek 2 GHz-es órajelen üzemelnek, a 256 bites memóriabuszára pedig 32 GB-nyi LPDDR5 szabványú rendszermemória kapcsolódik. Az integrált grafikus vezérlő az Ampere architektúrára épül, és kerek 1 GHz-en ketyeg, továbbá 2048 darab shader processzort tartalmaz 64 darab tensor feldolgozó társaságában. A SoC része még két NVDLA v2.0 (NVIDIA Deep Learning Accelerator), amelyek fixfunkciós neuronháló gyorsítók. Ezeknek a teljesítménye nem túl nagy, és nem is programozhatók, de igencsak kevés energiát igényelnek, és tehermentesítik a többi részegységet. Végül az adatokat 64 GB-os eMMC 5.1-es NAND flashmemória tárolhatja.

A Jetson AGX Orin fogyasztása konfigurálható, méghozzá 15 és 50 watt között. Ez nyilván nagymértékben befolyásolja a teljesítményt is, viszont maximális paraméterezés mellett a hardver 200 TOPS-ra képes 8 bites integer tensor operációkkal. Maga a modul ugyanúgy 100 x 87mm-es kiterjedésű, mint az elődnek számít Jetson AGX Xavier, és ez megkönnyíti a váltást.

Az NVIDIA a Jetson AGX Orinra építve bejelentette egy AGX Orin rendszert is, ami leginkább az egészségügyet célozza. Ez a szóban forgó modul mellett tartalmaz egy ConnectX-7 hálózati adaptert, illetve egy NVIDIA A6000-es gyorsítót is. A Jetson AGX Orin és a kapcsolódó rendszerek szállítása a következő esztendő első negyedévében kezdődik meg, ugyanakkor az NVIDIA az árakról még nem nyilatkozott.

süti beállítások módosítása