napi hardver

napi hardver

Még idén kiadná az új szerverprocesszorát az Intel

2023. március 20. - M3physto

Megérkeztek az Intel sokat késő Xeonjai, amelyek végre biztosítják a Sapphire Rapids-SP kódnevű fejlesztés elérhetőségét. A munka azonban olyannyira nem állt meg a Santa Clara-i óriáscégen belül, hogy a partnerek számára már egy ideje az Emerald Rapids-SP kódnevű dizájn van hangsúlyozva, amelyet még idén piacra kerülnek, nagyjából az év vége felé.

Az Emerald Rapids-SP ugyanabba az Eagle Stream platformban érkezik, amelybe a Sapphire Rapids-SP készült, és a meglévő C741-es vezérlőhíddal is alkalmazható lesz a BIOS frissítése után. Ezáltal a most megjelenő, negyedik generációs Xeonokra tervezett szerverek könnyen frissíthetővé vállnak.

A gyártóktól megtudtuk, hogy az Emerald Rapids-SP legfontosabb célja, hogy javítsa a Sapphire Rapids-SP leggyengébb pontját, a teljesítmény/fogyasztás mutatót. Ezt főleg úgy próbálja megtenni hogy nagyobb alapórajelekre lehet majd számítani, ami egy reális lehetőségnek tűnik, mivel ebből a szempontból bizonyosan van kinyerhető tartalék a mostani Xeonokban, ami továbbfejlesztéssel könnyen hozzáférhető.

Az Intelnek azért is lenne szükséges a jobb hatékonyságra, mert az egyik legfőbb partnerüknek számító a Dell kihagyta a Xeont az aktuálisan bejelentett egyutas termékskálájából, így most csak AMD Genoa platformmal jelentették be a friss szervereiket a szóban forgó piacra, ami fájó pont lehet az Intel számára. Ha viszont meg tudják győzni a céget, hogy az Emerald Rapids-SP előrelépés lesz, akkor még idén meggondolhatja magát a Dell, és előre felkészülhet rá egy Sapphire Rapids-SP-hez illesztett kiadással, amihez később csak egy BIOS kell, hogy az év végén érkező Xeont is fogadja.

süti beállítások módosítása