napi hardver

napi hardver

Ez a router az egész utcának elég lenne

2024. március 21. - M3physto

A TP-Link egysége akár száz kütyüt is kezel egyszerre, és az Űrgolyhókból idézve el-kép-zel-he-tet-len sebességgel.

Amennyiben egy halom olyan dolgunk van otthon, melyek vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikálnak egymással, akkor nem árt, ha mindezt kellő sebességgel teszik, és nem lesz torlódás az információs sztrádán. Több generáció él egy nagy házban? Egy társasház osztaná meg az internetét? Vagy egy jóféle kocsmában, klubban adnánk netet a vendégeknek? Akkor itt egy kiváló megoldás!

A TP-Link Deco M9 Plus már megjelent az Egyesült Királyságban, ahol 125.000 forintnak megfelelő helyi fizetőeszközért adják, cserébe viszont valóban elég jól mozog a pályán, és bőven megfelel az elvárásoknak. A gyártó szerint, ha stratégiailag megfelelő ponton helyezzük el, akkor simán lefed 420 négyzetméternyi területet. Ami további nagy előnye a Deco M9 Plusnak, hogy eleve az okosotthonokra van optimalizálva, ami azt jelenti, hogy simán képes száz eszközt is ellátni, illetve nem csupán a wifivel boldogul, hanem megy neki a ZigBee és a Bluetooth is. Mindezekhez dedikált alkalmazást kapunk, melyben simán alakíthatunk ki többszöri parancsokat, tehát ha éppen Netflixet szeretnénk nézni, akkor megadhatjuk, hogy a sebesség legyen a prioritás, illetve halványodjon el a világítás. 

A fizikai jellemzők terén az útválasztó háromsávos kapcsolattal rendelkezik, ami akár 2134 Mbps sebességet is lehetővé tesz (867 Mbps két 5 GHz-es sávban, valamint 400 Mbps 2,4 GHz-en), minden egységnél nyolc darab belső antennával. A burkolat alatt négymagos Qualcomm processzor dolgozik, és a Smart Connectnek köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy a routerünk mindig a teljesítményre fog koncentrálni, és optimálisan osztja ki a sávokat. A Deco M9 Plus védelemben sem szenved hiányt, hiszen a TP-Link HomeCare részeként szülői felügyeletet, illetve háromévnyi ingyenes vírusvédelmet nyújt. 

Egymás után haláloznak el a luxusvideokártyák

2024. március 14. - M3physto

Nem volt sima a videokártya rajtja, az NVIDIA nem részletezett okokból kénytelen volt heteket csúsztatni a saját márkanév alatt piacra dobott GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition előrendeléseinek a kiszállítását, és egyelőre a gyártópartnerek készletei is rendkívül végesek. Most egy ennél is bosszantóbb a probléma, a jelek szerint szokatlanul magas arányban haláloznak el a papíron 1200 dolláros, de a gyakorlatban inkább 1600 dollárért kapható videokártyák.

A beszámolók alapján nem világos a probléma mérete, de annyi biztos, hogy nagyon sok dühös és hangos vásárló panaszkodik az NVIDIA fórumán: egyesekhez már alapvetően halott állapotban érkezett meg a méregdrága videokártyájuk, mások Kék Halál képernyőkre és grafikai hibákra panaszkodnak, plusz gyakoriak a termékek néhány napnyi használat utáni teljes meghibásodásáról szóló jelentések is.

A tapasztalt problémák okairól még nem érkezett hivatalos tájékoztatás.

Az NVIDIA szerint a látszattal ellentétben nem kimagasló a termékek hibaaránya, csak nagyon hangosak a vásárlók, ami jelen esetben észszerű magyarázatnak tűnik: az RTX 2080 Ti-hoz hasonló luxuscikket csak vastag pénztárcájú techőrültek vesznek, a fórumokon való morgolódás pedig nem áll távol tőlük.

A hibaleírások alapján jelenleg az a népszerű elmélet, hogy az esetek többségében a kártyákon lévő GDDR6 videomemória lehet a hunyó.

Ez már azért sem lenne meglepő, mert a GDDR6 egy teljesen új memóriatípus, a tömeggyártásának kezdeti időszakában különösen sok minőségbiztosítási probléma léphet fel.

A pórul járt vásárlók java specifikusan a GeForce RTX 2080 Ti Founders Editionre panaszkodik, de a megszokott kártyagyártók termékei kapcsán is érkeztek gyászjelentések.

Javítatlan Windows 7 miatt szünetelt a TSMC chipgyártása

2024. március 07. - M3physto

Egy annak idején nagy hírverést kapott zsarolóvírus babrált ki a céggel. A múlt hétvégén óriási zűr támadt az elektronikai eszközökbe lapkákat gyártó TSMC-nél: a vállalat történetében először számítógépes kártevő miatt álltak le egyes üzemeiben a gyártósorok.

A TSMC rengeteg ügyfélnek készít lapkákat, ráadásul az Apple házon belül tervezett lapkakészleteinek az egyedüli beszállítója. Ugyan nagyjából két nap alatt helyreállt a rend, de az incidens miatt a cég így is kénytelen volt 3 százalékkal csökkenteni a negyedéves árbevételének prognosztizált összegét.

Időközben újabb részletek derültek ki a malőr kapcsán: a TSMC szerint a gyártósorokat irányító, Windows 7-es számítógépeket a WannaCry zsarolóvírus fertőzte meg, a vállalat informatikusai ugyanis a jó ég tudja, hogy mióta nem telepítették a gépekre az operációs rendszerhez kiadott frissítéseket.

A tavaly márciusi frissítések már biztosan nem kerültek fel rájuk, ezek ugyanis megakadályozták volna a mostani kártevőfertőzést.

Sajnos nem tudni, hogy a rég halottnak hitt WannaCry miként kezdett el terjedni a cég hálózatában.

Elsőre megdöbbentőnek tűnhet, hogy egy efféle vállalat pont a gyártósorait működtető számítógépekre nem telepíti a frissítéseket, azonban ez sajnos általános jelenség a nagyvállalatoknál. A cégek attól rettegnek, hogy az operációs rendszerekhez kiadott frissítések stabilitási vagy kompatibilitási problémákat okozhatnak, így szigorúan tilos piszkálni a számítógépeket.

LaCie - penge merevlemez

2024. február 25. - M3physto

Mindenképpen szemrevaló a LaCie külső merevlemeze, a Blade Runner nevű 4 TB-os háttértár. A magyarul Szárnyas fejvadász elnevezés itt talán nem teljesen fedi a lényeget, itt tényleg a rácsok “pengéire” gondolt Philippe Starck designer, akinek a tervei alapján készült a limitált kiadású alumínium meghajtó.

A radiátoros testfelépítés valóban egyedi külsőt kölcsönöz a külső meghajtónak, a belső rész pedig egy antropomorf alakot rejt, mondhatni már-már emberi vonalakrajzolódnak ki belőle. Na jó, lehet inkább egy krumplié, ízlés kérdése.

Nem kell aggódni, nem kel életre a Blade Runner (se a Szárnyas fejvadász), bár határozottan hőt bocsát ki, szerencsére a fémrácsok segítenek kellően lehűteni a melegedő magot, így a hőelvezetés is megoldva.

A 4 terrás belső háttértár mellé bónuszként jár egy 10Gb-os kiegészítő tárhely egy Wuala által szolgáltatott felhőben, ami ugyan kevésnek tűnhet a terabyte-ok mellett, de legalább elmondhatják, hogy kínálnak online szoláltatást is. USB 3.0-s interfésszel is el van látva, ami elméletileg 5Gbps adatátvitelt is lehetővé tesz, de ha mindez hidegen is hagyna egyeseket, azért látványként sem utolsó a háttértár egy íróasztalon elhelyezve, ahogy sejtelmesen világít a narancsszínű LED-es + kijelzője.

Összesen 9.999 példány készül a Blade Runner-ből, darabja 299$-t fog kóstálni (~66.500 Ft), ami nem is annyira vészes, hogyha azt nézzük, hogy a hasznos funkción felül egy kis Philippe Starckot is kapunk a pénzünkért. És tessék, már ki is fogytak belőle.

Top 5 mobil HDD

2024. február 16. - M3physto

Mutatjuk a CES-en bejelentett 5 legérdekesebb mobilwinyót, HDD-t, hordozható háttértárat. A legvékonyabb 7mm-es, a legszínesebb, a vezetéknélküli, a 8TB-os, a Lacie tükrös dizájner verziója, illetve a legstrapabíróbb, amin akár egy autóval is áthajthatunk. Lássuk.

SEAGATE SEVEN

A CES-re időzített új mobilwinyók közül nem elsősorban a tárhelyet illetően tűnik ki a mezőnyből a Seagate Seven, hiszen 500 GB-al csak átlagos kapacitásúnak mondható, viszont ebben a kategóriában a világ legvékonyabb hordozható winyója címet tudhatja a magáénak.

Seagate Seven Review - MacRumors

A Seven elnevezés is a vastagságára utal, ugyanis mindössze 7 mm-nyire sikerült összepasszírozniuk a háttértárat, és bár igaz, hogy már korábban is gyártottak hasonlóan vékony 2.5 inch-es drive-okat, ám azokat eleve PC-kbe szánták, nem pedig mobilwinyónak.

Az 500 GB-os hard drive-ot rozsdamentes acélburkolat fedi be, ami kellően stabil tartást ad az egész kaszninak, viszont a 82 x 122.5 mm-es méretű Seagate Seven a90 grammos súlyával a laptop mellett egyenesen egy elegáns tárcának tűnhet, még a designt elcsúfító matricát sem fogunk rajta találni, mivel a fontosabb termékinfókat már a gyártás során rágravírozzák. Az USB 3.0-s csatlakozós winyóhoz 48 centis USB-kábelt adnak, és januárban már kapható is lesz az USA-ban 100$-os áron (~26.900 Ft).

SEAGATE WIRELESS

A Seagate az elegáns fémburkolatú HDD mellett egy játékosabb winyóval is készült, mégpedig az 5 színben megjelenő Wireless modellel, ami ugyancsak 500 GB-osextra kapacitást biztosít.

Képtalálat a következőre: „seagate wireless”

A kavicsra hajazó háttértárat nem szükséges kábellel rákötni a gépre, ehelyett egy saját vezetéknélküli hálózatot épít ki magának, amire a laptopon kívül gyakorlatilag minden telefon és tablet is rácsatlakozhat, a fájlok menedzselésére pedig az iOS, Android, Kindle és Windows 10 alatt is elérhető Media app szolgál.

Nagyképernyőre is kivetíthető a rajta tárolt tartalom az AirPlay-en keresztül vagy Chromecast segítségével, továbbá streamelhetjük bármilyen Smart TV-re és a Roku-lejátszóra is, 130$-ért (~35.000 Ft) már be is szerezhető februártól.

SEAGATE PERSONAL CLOUD

Végezetül egy lényegesen komolyabb tárhelyet is kínál ugyanez a gyártó a Personal Cloud formájában, ami már az egész családnak biztosít egy komplett repository-t. A Seagate legnagyobb tárhelyű hard drive-ja bármilyen letöltött tartalmat átstreamel tabletekre, tévékre, sőt még PlayStation és Xbox-konzolokra is, emellett pedig backup-állomásként szolgál a lakásban fellelhető összes laptop számára.

Seagate Personal Cloud 3TB STCR3000301

A felhőszolgáltatást kínáló alkalmazások közül minden nagyobb (DropBox, Google Drive, Amazon) becsatornázható a Personal Cloud tárhelyére is, és amennyiben nagyon fontos szempont lenne azonnal biztonsági másolatot készíteni minden HDD-n landoló fájlról, akkor rendelhető belőle kétfiókos változat is.

Konkrét árak még nem ismertek ehhez a háttértárhoz, ám jó tudni, hogy 3 TB, 4 TB illetve 5 TB-os kapacitású modellek közül válogathatunk majd, a 2-bay típusú winyók pedig 4 TB, 6 TB és 8 TB-os kiszerelésben érkeznek valamikor az év második felében.

LACIE MIRROR

A francia LaCie winyója eleganciában és tárhelykapacitásban is magasan veri a Seagate Seven-t, ám nem a vékonyságával tűnik ki a mezőnyből, hanem minimál dizájnos kialakításával: a Gorilla Glass-borítással felvértezett külső háttértár teljesen karcmentes és tükörbevonatú, a Pauline Deltour designer tervezte mobil HDD ráadásul egy ébenfából készült talapzatban pihen, úgyhogy szabályosan elmegy még egy asztali kistükörnek is.

Képtalálat a következőre: „lacie mirror”

AES 256-bit-es  szoftveres titkosítás védi az adatainkat az 1TB-os HDD-n, amit hamarosan erős $279.99-ért (kb. 75.000 Ft) lehet majd megkaparintani.

LACIE RUGGED RAID

Az 1 TB-os hard drive egy USB-kábellel, egy puha tokkal és kétéves garanciával rendelhető már januártól a LaCie.com-on, 279$-os árcímkével (~75.000 Ft).

A másik izgalmas LaCie-winyó szinte mindenben ellentéte a Mirrornak, a Rugged RAID-et ugyanis strapabíró borítással látták el, ami ellenáll a pornak, kibírja a másfél méteres vízmélységet, sőt még 1 tonnás terhelés sem kottyan meg neki.

Képtalálat a következőre: „lacie rugged raid”

Neil Poulton designer tervei alapján készült a körülpárnázott háttértár, ami Thunderbolt és USB 3.0 csatlakozókkal is rendelkezik, így akár 240 MB/s sebességű adatátvitelre is képes, egy 64 GB-nyi anyagot például 5 perc alatt átjátszik egy másik eszközre. A 4 TB-os Rugged RAID 449$-os árcímkéjével(~121.000 Ft) ugyan nem a legolcsóbb választás, ám aki nem hímestojásként szeretné óvni a mobilwinyóját, hanem olyanra van szüksége, amit nem fél durvább hatásoknak is kitenni, annak ez lesz a tuti vétel.

süti beállítások módosítása