napi hardver

napi hardver

Komoly felára van egyelőre a DDR5-nek

2022. december 21. - M3physto

Minden új memóriaszabvány bevezetésével átéli a piac azt, hogy az új megoldás ára az elterjedt opció fölé van pozicionálva. Emiatt nem érhetett senkit sem váratlanul, hogy a DDR5 memóriák is drágábbak a hasonló kapacitású DDR4-es társaiknál.

A korábbi váltások során feltűnhetett, hogy az extra árazás 30-40% körül van átlagban, és nagyjából két évbe telik, mire megtörténik az a fordulópont, amikor már az új szabvány hasonló ársávba jön, vagy akár a réginél olcsóbb is lehet.

Feltűnhet viszont, hogy a DDR5 felára a korábban tapasztaltnál nagyobb, inkább 50-60%-os extra költségként írható le átlagosan. Ennek oka arra vezethető vissza, hogy az új modulokat drágább előállítani, mint a DDR4-es társaikat, mivel DDR5 szabvány szerint a memóriamodulok maguk felelnek a saját feszültségszabályozásukért. Ergo nem csak a memórialapkák magasabb ára látszódik a végösszegen, hanem az egy modulra levetített komplexitás növekedése is.

Mindennek ellenére az iparágon belül többen azt vallják, hogy a két éves fordulópontot a DDR5 is tartani fogja, vagyis nagyjából a 2023-as esztendő őszén már a hasonló kapacitású DDR4-es memóriák vételáraihoz lesznek mérhetők az újabb szabványú modellek árcédulái.

süti beállítások módosítása