napi hardver

napi hardver

A MAS-MAMR technológiával repülne 30 TB-ig a Toshiba

2022. december 29. - M3physto

A Showa Denko, a világ legnagyobb független lemeztányér gyártója megerősítette, hogy kifejlesztették a MAMR technológia új implementációját, amely a MAS-MAMR (Microwave Assisted Switching Microwave Assisted Magnetic Recording) jelzést viseli.

A Toshiba már eleve kínál MAMR HDD-t, méghozzá FC-MAMR (Flux Control Microwave Assisted Magnetic Recording) implementációval, de a MAS-MAMR opció a tányéron használt sávok szélességét az FC-MAMR-höz viszonyítva is szűkíti, ami több adat tárolását teszi lehetővé egységnyi lemezterületen. Ehhez megfelelő író- és olvasófej szükséges, amit a TDK biztosít, magát az egészet pedig a Toshiba rakja össze teljes merevlemezzé.

A jelenlegi előrejelzés szerint a MAS-MAMR által elérhető a 30 TB-os kapacitás is, és az eljárás várhatóan a Toshiba második generációs MAMR HDD-iben mutatkozik majd be, de arról egyelőre nincs adat, hogy ezek mikor érkeznek.

Az látható, hogy a három nagy merevlemezgyártó más utat jár. A Seagate és a Western Digital különféle trükkökkel próbálja kibekkelni azt az időt, ami a HAMR bevetéséhez szükséges, míg a Toshiba bízik annyira a MAMR-ben, illetve ennek különböző implementációiban, hogy addig is építsen rá.

süti beállítások módosítása