napi hardver

napi hardver

Dobja a Core márkanevet az Intel

2023. április 20. - M3physto

Az előző héten számoltunk be arról, hogy kiszivárgott az Intel 2023-as útiterve, és ezen belül végre látszik, hogy a cég visszatér a HEDT-piacra, bár nem olyan formában ahogy azt talán sokan várták.

Ezentúl csak Xeon néven hivatkoznak az asztali munkaállomásokba szánt termékekre.

Mára új adatok érkeztek az asztali munkaállomások piacára szánt versenyzőről, amelynek alapja a W790-es vezérlőhíd lesz, és ebbe Sapphire Rapids kódnevű dizájn érkezik, csak éppen nem szerverszintű kiépítés mellett. Konkrétan arról van szó, hogy négy helyett két CPU-chiplet lesz aktív a processzor tokozásán, így a magok maximális száma 32-nél tetőzik, emellett lényeges tényező még az is, hogy a nyolc memóriacsatorna négyre csökken, de a 4,8 GHz-es DDR5-ös ECC-s memóriamodulok támogatása megmarad.

Az LGA4677-es foglalat nem változik, tehát a munkaállomásokba szánt Sapphire Rapids is ugyanazt a tokozás használja, amit a szerververzió, viszont a chipletek felezett száma miatt a fogyasztási keret 225 wattra mérséklődik, illetve maga a processzor maximum 64 darab PCI Express 5.0-s sávot kínál majd.

Nagy meglepetésre tehát nem kell számítani, de fontos adalék a történethez, hogy az Intel a szóban forgó szegmensből kivezeti a Core márkanevet, így ezentúl az HEDT-piacra szánt megoldások csak Xeonként érkeznek. Felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz így a szorzózár nélküli kiadásokkal, hiszen korábban a Core X sorozat ezeket tartalmazta. Nos, ezek nem szűnnek meg, csak átalakulnak, lesznek ugyanis Xeon X modellek, ahol az X jelzi továbbra is a szorzózár hiányát, és ezek a megoldások tuningolhatók.

süti beállítások módosítása