napi hardver

napi hardver

Nem mérvadóak az iparági tesztek az Intel szerint

2023. május 20. - M3physto

A vállalat azt javasolja, hogy a piac felejtse el az általánosan mérvadónak tekintett SPEC CPU2017-es tesztcsomagot.

Az Intel tegnap jelentette be a régóta várt, Sapphire Rapids kódnevű fejlesztésének elérhetőségét, és mellette mondtak egy érdekes dolgot is arról, hogy az iparág mennyire rosszul teszteli a rendszereket. A vállalat kritizálta a SPEC CPU2017-es tesztcsomagot, amely meglátásuk szerint egyáltalán nem mérvadó a gyakorlatban előforduló munkafolyamatok mellett.

Mint ismeretes a SPEC CPU2017 egy iparági szinten általánosan mérvadónak tekintett tesztcsomag, amely számos különböző, amúgy elterjedtnek tekinthető feladatban méri az egyes szerverplatformok teljesítményét. Ezek különböző INT és FP, azaz fix- és lebegőpontos operációkat végrehajtó tesztek, és a mért adatok alapján fel is lehet állítani egy erősorrendet az egyes processzorok között.

Az Intelnek ezzel az a gondja, hogy szerintük a piac a gyakorlatban nem olyan munkafolyamatokat használ, amilyenekre a SPEC CPU2017-nek vannak tesztjei, így az említett programban elért eredményeket nem szabadna figyelembe venni egy szerverplatform megvásárlásakor.

Ezt a tényezőt egyébként érdemes megvizsgálni, mert jellemzően, ha egy cég valamilyen szerverplatform vásárlásán töri a fejét, akkor tudja azt is, hogy milyen feladatokra fogja majd használni. Tehát általánosítani nem igazán érdemes a tesztekkel kapcsolatban, ugyanis bőven elképzelhető, hogy egy ügyfél pont olyan munkafolyamatokat fog használni, amilyeneket a SPEC CPU2017 mér, és ilyenkor az eredmények abszolút mérvadóak. Ennek viszont valóban előfordulhat az ellentetje is, amikor talán nem érdemes nagy jelentőséget szentelni az említett tesztcsomagnak. Átalánosan viszont nem szerencsés úgy tekinteni erre, hogy a SPEC CPU2017 haszontalan, elvégre a jelenlegi lehetőségek közül ki tudhatja pontosan, hogy egy adott vásárlónak mi a hasznos? Ezt a kérdést leginkább a szerverek iránt érdeklődő cégeknek kell feltenni maguknak, és a legkevésbé a gyártóknak kell filozofálni róla. Nincs olyan tehát, hogy általánosan egy tesztprogram nem jó, olyan lehet, hogy egy adott mérés nem releváns az egyes ügyfeleknek, mert tudják, hogy nem fogják arra használni a szervereiket. És ez egyébként teljesen normális tényező.

Valószínűleg az Intelnek inkább az a gondja a SPEC CPU2017-tel, hogy nehezen veszi fel benne a Sapphire Rapids a versenyt a konkurens Genoa platformmal. Például egy kétutas AMD EPYC 9654-es rendszer BaseINT és BaseFP eredménye rendre 1790 és 1480 körül van, miközben az amúgy jóval drágább listaárú, szintén kétutas Intel Xeon Platinum 8490H esetében ezek az értékek 990 és 1020 környékén tanyáznak. De talán írnunk sem kell, hogy ez nem a SPEC CPU2017 hibája, ez csak tesztcsomag, ami méri a hardver teljesítményét. Nagyon sokáig az Intel is meg volt vele elégedve, mielőtt az EPYC termékcsalád megérkezett volna a piacra.

süti beállítások módosítása