napi hardver

napi hardver

Javítatlan Windows 7 miatt szünetelt a TSMC chipgyártása

2024. március 07. - M3physto

Egy annak idején nagy hírverést kapott zsarolóvírus babrált ki a céggel. A múlt hétvégén óriási zűr támadt az elektronikai eszközökbe lapkákat gyártó TSMC-nél: a vállalat történetében először számítógépes kártevő miatt álltak le egyes üzemeiben a gyártósorok.

A TSMC rengeteg ügyfélnek készít lapkákat, ráadásul az Apple házon belül tervezett lapkakészleteinek az egyedüli beszállítója. Ugyan nagyjából két nap alatt helyreállt a rend, de az incidens miatt a cég így is kénytelen volt 3 százalékkal csökkenteni a negyedéves árbevételének prognosztizált összegét.

Időközben újabb részletek derültek ki a malőr kapcsán: a TSMC szerint a gyártósorokat irányító, Windows 7-es számítógépeket a WannaCry zsarolóvírus fertőzte meg, a vállalat informatikusai ugyanis a jó ég tudja, hogy mióta nem telepítették a gépekre az operációs rendszerhez kiadott frissítéseket.

A tavaly márciusi frissítések már biztosan nem kerültek fel rájuk, ezek ugyanis megakadályozták volna a mostani kártevőfertőzést.

Sajnos nem tudni, hogy a rég halottnak hitt WannaCry miként kezdett el terjedni a cég hálózatában.

Elsőre megdöbbentőnek tűnhet, hogy egy efféle vállalat pont a gyártósorait működtető számítógépekre nem telepíti a frissítéseket, azonban ez sajnos általános jelenség a nagyvállalatoknál. A cégek attól rettegnek, hogy az operációs rendszerekhez kiadott frissítések stabilitási vagy kompatibilitási problémákat okozhatnak, így szigorúan tilos piszkálni a számítógépeket.

süti beállítások módosítása