napi hardver

napi hardver

Döbbenetesen gyors az új EPYC

2022. november 25. - M3physto

Az AMD a hét elején leplezte le a Milan platform 3D V-Cache nevű technológiával felvértezett variánsát, amelyet Milan-X kódnéven emlegetnek. A vállalat már a bemutatón elárulta, hogy a memória által limitált alkalmazásokban fog nagyon sokat érni az extra gyorsítótár, de a Microsoft ezt most konkrétan le is mérte, ugyanis az Azure HBv3 sorozatú VM-eket letesztelték az érkező EPYC 7V73X processzorral, amely a későbbiekben az ügyfelek számára is elérhető lesz.

A redmondiak a blogbejegyzésükben megerősítik, hogy a hatalmas gyorsítótár számottevően növeli az effektív memória-sávszélességet, illetve csökkenti az effektív memóriakésleltetést, és ezek konkrétan aranyat érnek végeselem analízis, EDA RTL szimuláció és számítógépes áramlástan során. Az említett feladatokban a Microsoft rendre 50, 60 és 80 százalékos teljesítménynövekedést is kimért a hatalmas gyorsítótár nélküli EPYC verzióhoz viszonyítva.

A késleltetésre részletesebben is kitért a cég, és a Milan-X a Milan platformhoz képest 42-51%-ot javít ezen a területen, de ez abból a szempontból nem meglepő, hogy háromszor nagyobb L3 gyorsítótárral dolgozik.

Ennél érdekesebb a rendszer skálázódása az Azure platformon belül. Bérelhető virtuális gépekről lévén szó, mindig nagy kérdés, hogy egy adott munkafolyamathoz mennyi erőforrás kikölcsönzése az ideális. Ez logikus, több erőforrás több pénzbe kerül, és hacsak nem kritikus fontosságú a munkamenet gyors elvégzése, akkor érdemes a skálázáshoz mérni a virtuális gépek számát.

Összességében az az optimális, ha a virtuális gépek számának növelésével a teljesítmény skálázódása 100%-os. Ez gyakorlatilag garantálja azt, hogy a teljesítményért mindig ugyanannyit fizetünk, béreljünk egy, vagy akár 64 darab virtuális gépet. Na most az elmélet mindig jól hangzik, de a gyakorlat már nem feltétlenül hozza az elvárt eredményt, ugyanakkor a Milan-X esetében lehetnek meglepetések.

A Micrososft az Ansys Fluent 2021 R1 tesztprogram f1_racecar_140 modelljével ellenőrizte az új rendszer előnyeit, és nem 100, hanem 200 százalékos skálázódást mértek. Konkrétan egy virtuális géphez viszonyítva a teljesítmény nem 64-szeresre nőtt 64 virtuális gépet bevetve, hanem 127-szeresére, ezáltal pedig az egy virtuális gépre levetített költségek megfeleződtek. Egyszerűbben mondva, ha az adott munkafolyamatot limitálja a memória, akkor minél több gépet bérel a megrendelő, annál olcsóbban jut egységnyi teljesítményhez. Ez pedig az Azure HBv3 sorozatú VM-eket igen kedveltté teheti, és ez számít a Microsoftnak is ezen a piacon, hiszen viszonylag nagy szolgáltatókkal küzdenek az ügyfelek kegyeiért.

süti beállítások módosítása