napi hardver

napi hardver

Új Ryzen Threadripper PRO sorozattal emeli a tétet az AMD

2023. február 10. - M3physto

Nagyjából másfél éve annak, hogy az AMD professzionális szintre is bevitte a Ryzen Threadrippert, amellyel teremtettek egy EPYC termékcsaládnál olcsóbb, de munkaállomásokba pont ideális kategóriát. Azóta viszont hiába érhető el egy ideje a Zen 3 mag, a Ryzen Threadripper PRO termékcsalád leragadt a Zen 2-nél, amin a vállalat most kíván változtatni.

Rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy az új Ryzen Threadripper PRO 5000WX sorozat nem vált platformot, így a friss CPU-k – a korábbi generációs modellekhez hasonlóan – a WRX80-as vezérlőhíddal rendelkező alaplapokba helyezhetők, és ugyanazokat a technikai képességeket biztosítják, külön kiemelve a nyolccsatornás, effektív 3200 MHz-es DDR4-es modulokat kezelő memóriavezérlőt, valamint 128 darab PCI Express 4.0-s sávot. Egyedül a BIOS frissítésére lesz szükség, de amúgy ezt leszámítva könnyű továbbfejleszthetőséget kínálnak.

Az első bekezdésben linkelt hírben ecsetelt, professzionális piacra vonatkozó képességek megmaradnak, újítás viszont az AMD Shadow Stack, amellyel kivédhetők a ROP (return oriented programming) típusú támadások.

Az AMD szerint az új Ryzen Threadripper PRO 5000WX jelzésű sorozat jelentősen gyorsabb az Ice Lake-SP lapkára épülő, Intel Xeon W-3300-as termékcsalád, hasonló kategóriát célzó fejlesztéseinél.

Olyannyira nagy a különbség az új dizájn javára, hogy az AMD inkább két darab Xeon Platinum 8280-at tartalmazó Intel szerverhez méri az egy szem Ryzen Threadripper PRO 5995WX-et, de még ebben az összehasonlításban erősebb az utóbbi. Ez igazából nem meglepetés, az AMD ebben a kategóriában már régóta jelentős túlerőt mutat, és a vállalat szerint ennek már megmutatkozik a piaci hatása is, mivel az IDC az előző esztendő utolsó negyedévében 60%-ra mérte a részesedésüket a 30L-osztályú munkaállomások között.

süti beállítások módosítása