napi hardver

napi hardver

Nehezen jutnak Threadripperhez a PC-t építő cégek

2023. március 10. - M3physto

A The Register egy friss riportot közölt arról, hogy a Ryzen Threadripper kifejezetten nehezen beszerezhető a piacon érdekelt egyes, PC-t építő cégek számára. Az egy hónapja bemutatott Ryzen Threadripper PRO 5000WX sorozattal az AMD jelentősen csökkentette az előző generációs, még Zen 2 magokkal dolgozó megoldások szállítását, ami abból a szempontból érthető, hogy az Zen 3-as verzió a BIOS frissítése után működőképes a már elérhető, WRX80-as vezérlőhíddal rendelkező alaplapokon belül. Az ilyen éles váltás a munkaállomások piacán nem számít szokatlannal, mivel itt a vásárlók folyamatosan a leggyorsabb modelleket keresik, elvégre a megnyert idő sokak számára több pénzt jelent.

Az AMD ugyanakkor most is exkluzív elérhetőséget biztosít a Lenovo számára, ahogy a korábbi Ryzen Threadripper PRO sorozat esetében, így egy kis ideig csak az említett OEM juthat hozzá az elérhető leggyorsabb, munkaállomásokba szánt processzorokhoz.

A többi partner addig kénytelen beérni a Zen 2 magokat használó modellekkel, de értelemszerűen az AMD előnyben részesíti a nagy megrendelőit, például a HP-t és a Dellt. Ez azért gond, mert ilyen formában a kisebb cégek a korábbi generációs Ryzen Threadripperből sem tudnak elegendő mennyiséget szerezni maguknak, és panaszkodnak is erre, ráadásul a Ryzen Threadripper PRO 5000WX sorozatról egyelőre nem is álmodhatnak.

Normál esetben ebből nem lenne probléma, hiszen vásárolhatnák az Intel aktuális Xeon-W generációját, ahogy egyébként erre rá is kényszerülnek, de ez a fejlesztés egyszerűen nem versenyképes a korábbi, illetve az új Ryzen Threadripper PRO modellekkel sem. Ez részben a munkaállomások piacának jellegzetességéből ered. Hiába számít a leggyorsabb processzor a legdrágábbnak, akkor is ebből adják el a legtöbbet, mert egyszerűen ezen a területen az idő pénz, és minél több időt nyernek a 64 maggal, annál inkább megéri ezt a modellt választani.

Jobb lehetőség híján Jon Bach, a Puget Systems vezetője már Xeon-W-re tereli némelyik ügyfelét, amiből nyilván van elég. Ugyanakkor a vásárló se a saját pénze ellensége, és emiatt volt nagy húzás a Lenovótól az exkluzív szerződés, mert ha egy ügyfél mindenképpen ragaszkodik a nagy teljesítményhez, akkor gyakorlatilag csak a Lenovo jelenti számára az alternatívát. Erre utal Randy Copeland, a Velocity Micro elnök-vezérigazgatója, aki amiatt aggódik, hogy a vállalata üzleteket veszít egy sokkal nagyobb céggel szemben, mindezt csak azért, mert egy nagyobb gyártót jobban kiszolgál az AMD.

A fentiek azért is különösen károsak a kisebb cégeknek, mert pont a leggyorsabb, 64-magos Ryzen Threadripperekből van igazán hiány, jobban mondva ezek azok a modellek, amelyeket nyilván a nagyobb OEM-ek keresnek, köszönhetően annak, hogy a vásárlók többsége is ezeket szeretné. Ezáltal az AMD a nagyobb OEM-ek kiszolgálása után már szinte semmit sem tud küldeni a kisebb vállalatoknak, ami érthető módon nagyon káros az üzleteikre nézve.

Az sem segít egyébként, hogy az említett cégek nagyon-nagyon sokáig nem is keresték az AMD kegyeit, hiszen bőven elvoltak az Intel megoldásaival. Emiatt olyan túlzottan erős alapokon nyugvó kapcsolatuk nincs is a kisebbik processzorgyártóval, és ez különösen hátrányos akkor, amikor a nagyobbik processzorgyártó munkaállomásokba szánt alternatívái nem igazán versenyképesek, és eközben még globális chiphiány is van.

Sajnos reális megoldás rövidebb távon nincs. Hosszabb távon ugyanakkor lehet bízni az Intel felzárkózásában, vagy a gyártás fellendítésében, de addig is a Lenovo marad az elmúlt időszak nyertese a munkaállomások szegmensén belül.

süti beállítások módosítása