napi hardver

napi hardver

Nem úgy tér vissza a piacra az Intel ahogy sokan várták

2023. március 30. - M3physto

Az elmúlt év nyarán írtunk arról, hogy az Intel a 2022-es évben visszatér a HEDT-piacra. Ez a terv ugyan még ma is létezik, de némi változás, hogy a partnerek felé már nem a következő negyedév, hanem a teljes 2022-es esztendő van megjelölve. Ez nyilván annyit jelent, hogy idén bármikor jöhet, nem feltétlenül fog megérkezni most tavasszal, ami arra vezethető vissza, hogy a szerverpiacra szánt Sapphire Rapids nagy mennyiségű elérhetőségére is inkább az év második felében, főleg a legvégén van lehetőség. Addig is a kiemelt partnerek megkaphatják az új szerverplatformot, de a többeknek várnia kell rá.

Mindez nyilván hatással van a HEDT-piacra tervezett variánsra is, amely ugyanazt a CPU chipleteket használja, és tekintve, hogy a szerverpiac fontosabb szegmens, az Intel nyilván azt helyezi előtérbe.

Friss információ ugyanakkor, hogy az új, W790-es vezérlőre épülő HEDT platform egyáltalán nem kíván alternatívát állítani a normál Ryzen Threadrippereknek, sokkal inkább csak a Ryzen Threadripper PRO sorozatra reagálna, ezen belül is a gyorsabb modellekre. Ennek az oka, hogy a Sapphire Rapids kódnevű fejlesztésből származtatott dizájn rosszul skálázható lefelé. A nyolccsatornás memóriavezérlőhöz muszáj négy darab CPU chipletet alkalmazni, ellentétben az AMD dizájnjával, amelynél a memóriacsatornák száma független a CPU chipletek számától.

Az Intel a fentiek miatt többféle CPU chipletet készít, vagyis eltérő kiterjedésű és ezáltal eltérő magszámú lapkákra lehet számítani, pont úgy ahogy azt megcsinálták már a korábbi szerverplatformokban is, csak akkor chiplet dizájn nélkül. A gondot nem ez, hanem az EMIB okozza, amely az AMD által használt szubsztrátum eljáráshoz viszonyítva kedvezőbb teljesítmény- és fogyasztási karakterisztikával bír, de pár nagyságrenddel drágább az előállítása is. Ez a szerverpiac esetében nem nagy gond, de amint nem lehet a legkisebb CPU chiplettel készülő, Sapphire Rapids fejlesztésű modellre legalább 1500 dolláros listaárra kiszabni, elkezd problémás lenni a nyereség szempontjából. Emiatt az Intel megközelítése nem igazán alkalmas arra, hogy a HEDT-piac legalját is támadják. Sőt, ha a legnagyobb CPU chipletekkel számolunk, akkor inkább 2500 dolláros listaár fölött kell gondolkodniuk.

A komolyabb teljesítményű megoldásoknál a gyártási költség azért nem akkora baj, mert az AMD is nagyjából 5500 dollárt kér a saját csúcsmodelljéért, tehát itt bőven van mozgástér, az EMIB csak az alacsony árszinten válik nagy problémává. Mindez viszont pont lényegtelen, mert a Ryzen Threadripper PRO sorozat esetében látszik, hogy a piac leginkább a két leggyorsabb modellt veszi, a két leglassabbra jóval kisebb az igény, tehát az Intel dönthet úgy, hogy erre a szegmensre nem is reagálnak. Ilyen formában viszont a HEDT-piacra szánt inteles visszatérő inkább a munkaállomások szegmensének felsőbb kategóriáit célozza.

süti beállítások módosítása